لوازم جانبی

نمایشگر بار

نمایشگر بار جرثقیل بار اندازه‌گیری شده توسط سیستم توزین، علاوه‌بر مخابره به تابلو برق و مرکز داده‌ی کارخانه، باید توسط اپراتور نیز خوانده شود. برای این منظور تمامی اطلاعات سیستم توزین توسط نمایشگر بار به اطلاع اپراتور می‌رسد. این نمایشگر می‌تواند در کابین، روی ریموت و همچنین روی بدنه‌ی جرثقیل نصب گردد.

سیستم توزین

سیستم توزین جرثقیل سیستم توزین جرثقیل، یکی از لوازم جانبی پرکاربرد و ضروری است. در مواقع زیادی نیاز است مقدار بار موجود روی جرثقیل اندازه‌گیری شود. این اندازه‌گیری هم به جهت نمایش به اپراتور و هم اعلام به تابلو برق جرثقیل جهت کنترل ظرفیت وزنی مجاز است. در صورت جابه‌جایی بار، بیشتر از ظرفیت جرثقیل، تابلو برق توسط اطلاعات سیستم توزین، دستگاه را متوقف خواهد کرد. این عمل از خطرات بعدی جلوگیری می‌کند. همچنین سیستم‌های توزین امکان ذخیره اطلاعات و مخابره‌ی آن را به سرور‌های تعریف شده دارند. توسط این ویژگی است که می‌توان مقدار تولید یا جابجایی محصول را نیز بررسی نمود.

سیستم ضد تصادم

سیستم ضد تصادم جرثقیل در مواقعی که در سالن چند جرثقیل نصب شده و یا هنگامی که یک جرثقیل به دو کالسکه مجهز است، امکان برخورد وجود خواهد داشت. سیستم ضد تصادم با استفاده از مکانیزم نوری یا رادیویی از خطر برخورد جلوگیری خواهد کرد. انتخاب هریک از این دو مکانیزم با توجه به شرایط محیطی انجام می‌پذیرد. 

خطوط برق رسانی

خطوط برق رسانی جهت انتقال برق و فرمان به جرثقیل، نیازمند ایجاد خطوط برق رسانی هستیم. این خطوط در انواع مختلف، جهت کاربرد‌های مختلف طراحی می‌شوند. برای نمونه جهت انتقال برق به سیستم بالابر و حرکت عرضی جرثقیل، معمولا از خطوط برق رسانی کابلی استفاده می‌گردد. درحالی که برای انتقال برق در حرکت طولی، از شین برق‌رسان استفاده می‌شود. البته نوع و تعداد شین به ظرفیت وزنی و توان مورد نیاز موتور‌های جرثقیل وابسته است. همچنین برای انتقال فرمان نیز از کابل‌های تخت استفاده می‌گردد. 

کابل جمع کن

کابل جمع کن کابل جمع کن‌ها به‌صورت فنری یا موتور‌دار موجود هستند. وجود این قطعه بسیار کاربردی است. در جرثقیل‌های دروازه‌ای با حرکت جرثقیل در طول زمین و ریل،‌ کابل جمع کن مانع از رهاشدگی کابل روی زمین می‌گردد. در جرثقیل‌های دارای مگنت، طول کابل با بالا و پایین رفتن مگنت، زیاد و کم می‌شود. در صورت جمع نشدن کابل و آویزان ماندن، خطر قطع شدگی و برخورد با قطعات مختلف وجود دارد.  کاربرد کابل جمع کن در جرثقیل تمامی تجهیزاتی که توسط نیروی برق کار می‌کنند و همچنین در حال حرکت هستند،‌ نیازمند اتصال به منبع تغذیه از طریق کابل‌ها هستند. اما این کابل هنگام حرکت یا دور و نزدیک شدن دستگاه از منبع تغذیه، نیازمند جمع آوری شدن است. عدم جمع آوری کابل باعث آویزان شدن، برخورد با قطعات مختلف، تحت حرارت قرار گرفتن و در کل آسیب دیدن کابل می‌شود. قطعه‌ی کابل جمع کن با جمع آوری کابل و باز و بست آن، از آسیب‌دیدگی کابل جلوگیری می‌کند. 

اینورتر

اینورتر جرثقیل  اینورتر قطعه‌ی مورد استفاده در جرثقیل جهت کنترل سرعت است. اینورتر جهت تغییر و کنترل سرعت موتور‌ها، بر سر راه تغذیه‌ی موتور، نصب شده و با کنترل فرکانس برق ورودی به موتور ( از 0 الی 50 هرتز و یا گاهی 100 الی 120 هرتز ) می‌تواند سرعت را کنترل کند. همچنین در صنایع سنگین و حساس باید سرعت حرکت از صفر تا ماکسیمم مقدار، به‌صورت خطی رشد کند؛ این مهم توسط اینورتر به‌راحتی قابل انجام است. همچنین از اینورتر در عملیات ترمزگیری جهت کاهش سرعت حرکت قلاب یا پل نیز می‌توان استفاده نمود.

جوی استیک

جوی استیک جرثقیل اپراتور جهت کنترل حرکات جرثقیل، از جوی استیک استفاده می‌کند. جوی استیک‌ها می‌توانند در دو، چهار و هشت جهت جرثقیل را کنترل کنند. در واقع جوی استیک‌ها خاصیت فرمان‌دهی همزمان دارند. این بدان معنی است که میتوانند حرکت ضربدری انجام دهند. همچنین در جرثقیل‌های دارای دو بالابر یا بیشتر، بهترین ابزار برای کنترل جرثقیل، جوی استیک است. علاوه بر این در جرثقیل‌های چند سرعته و یا بالابر‌های اینورتری، بهترین ابزار کنترل، جوی استیک است زیرا با میزان فشار جوی استیک می‌توان سرعت را تغییر داد.

ریموت

ریموت جرثقیل در سال‌های اخیر،‌ فرمان دادن به جرثقیل از راه دور بسیار پرطرفدار شده است. پیشرفت تکنولوژی و صنایع به این محبوبیت کمک شایانی کرده است. ریموت کنترل‌ها به‌صورت بی‌سیم به جرثقیل فرمان می‌دهند؛ از این رو اپراتور می‌تواند خارج از کابین و در هر نقطه‌ای اقدام به کنترل جرثقیل کند. ریموت‌ها بجز فرمان‌های اصلی، قابلیت فرمان به آپشن‌ها را نیز دارند. مانند کنترل چراغ‌ها،‌بوق یا آژیر، قطع و وصل کردن مگنت، باز و بست چنگک و … انواع ریموت کنترل جرثقیل ریموت کنترل‌های جرثقیل دارای دو نوع اصلی‌اند؛ نوع اول و مرسوم‌تر آن توسط دکمه‌ها جرثقیل را کنترل می‌کند. نوع دوم ریموت‌های دارای جوی استیک‌ هستند. این نوع ریموت از دقت بالاتری جهت کنترل برخوردار است. انتخاب ریموت مناسب به کاربرد و صنعت جرثقیل بسیار وابسته است.

کابین

 کابین جرثقیل کنترل جرثقیل‌های سنگین به‌خصوص در صنایع حساس، از داخل کابین انجام می‌شود. کابین اتاقکی است که در سازه‌ی جرثقیل تعبیه می‌شود. اپراتور دستگاه در این اتاقک مستقر شده و با دید بهتر و مسلط‌تر اقدام به هدایت دستگاه می‌کند.  مزیت‌های استفاده از کابین در جرثقیل دید کافی اپراتور از مزیت‌های اصلی استفاده از کابین است. این مزیت در صنایع مختلف ارزش شایان توجهی خلق می‌کند؛ در سالن‌های بسیار شلوغ،‌ هنگام جابه‌جایی مواد مذاب، مواد شیمیایی خطرناک نیاز به تسلط و دید کافی اپراتور بر بار است. همچنین نیاز است اپراتور هم‌زمان با دستگاه و بار جابه‌جا شود. مزیت دیگر استفاده از کابین، محافظت اپراتور در برابر گرما، تشعشعات مواد مذاب، رطوبت و از بین بردن خطر برخورد اجسام دیگر با او است. در صورت استفاده نکردن از کابین، اپراتور باید همراه ریموت در محیط کارگاه جابه‌جا شود؛ پس تمامی موارد ذکر شده، می‌تواند برای اپراتور خطرناک باشد. انواع کابین جرثقیل معمولا کابین‌ها در محل خود به‌طور ثابت‌ نصب می‌گردند؛ اما در صورت نیاز می‌توان کابین را به‌صورت متحرک نیز ساخت. در نوع متحرک، کابین به همراه قلاب جابه‌جا خواهد شد. کابین‌های جرثقیل از امکانات گوناگونی برخوردار هستند. امکاناتی نظیر سیستم تهویه‌ی مطبوع، اطفاء حریق، تجهیزات مخابراتی، کنترل تابلو برق از کابین، دوربین و… این امکانات سفارشی است و طبق نیاز نصب می‌گردند.

ریل

ریل جرثقیل برای انجام حرکت طولی خود در سالن، نیازمند هادی است. هادی‌ها وظیفه‌ی هدایت کردن چرخ‌ها در مسیر درست را دارند. این هادی ها که با نام ریل مشهور‌اند، روی تیر‌های حمال نصب می‌شوند. البته برای حرکت عرضی کالسکه روی پل نیز از ریل استفاده می‌شود. ریل‌ها می‌توانند دارای مقطع مربعی یا مستطیلی باشند. جنس آن‌ها معمولا ST52 و یا از جنس ریل‌های تیپ راه آهنی ( ریل‌های تیپ A )  است. جنس آن‌ها معمولا ST70 یا ST90 است. نوع اتصال این ریل‌ها به سازه، با پیچ و مهره است. از این‌رو قابل تعویض‌ است و استحکام بالاتری دارد.

شاهین

شاهین جرثقیل  شاهین قطعه‌ای است که به‌وسیله‌ی آن می‌توانیم تعداد قلاب‌ها و نقاط اتصال جسم را سفارشی کنیم. در جابه‌جایی مواد و اجسام، همیشه با یک قلاب نمی‌توان به‌راحتی عملیات جابه‌جایی را انجام داد. یا برعکس، گاهی شرایط ما طوری است که باید برای بارگیری تنها از یک قلاب استفاده شود. در این موارد توسط شاهین‌ها عملیات بارگیری انجام می‌پذیرد. به زبان ساده‌تر، شاهین‌ها مبدل تعداد قلاب‌ها و نقاط اتصال هستند.

چنگک

گرب یا چنگک جرثقیل در صنعت با انواع مواد در ابعاد مختلف مواجه هستیم که برای جابه‌جایی امن هر کدام از آن‌ها نیاز به ابزار مناسب خواهیم داشت. جهت بلند کردن مواردی مانند قراضه، چوب، گل و لای، مواد پودری و دامنه بسیار وسیعی از مواد، از چنگک استفاده می‌شود. چنگک‌ها بسته به نوع استفاده و کاربردشان، طراحی می‌شوند. بر این اساس چنگک قراضه که معمولا با 5 بازو و چنگک لایروبی که معمولا با 2 بازو طراحی می‌شوند، انواع گرب‌ها را تشکیل می‌دهند. از چنگک قراضه جهت جابه‌جایی اجسام جامد و از چنگک لایروبی جهت مواد مایع و پودری استفاده می‌گردد. بازوی چنگک‌ها به‌وسیله‌ی نیروی هیدورلیکی باز و بسته می‌شود. اما در نوع خاص آن‌ها که فقط در مجتمع‌های فولاد استفاده می‌شود، باز و بسته شدن بازو، به‌وسیله‌ی سیم بکسل انجام می‌گیرد.

مگنت

مگنت جرثقیل مگنت جرثقیل قطعه‌ای است که با استفاده از نیروی الکترومغناطیسی، اقدام به جذب اجسام آهنی می‌کند. کاربرد این قطعه در صنعت بسیار زیاد است. وجود مگنت شخص را از باز و بسته کردن تسمه و زنجیر جهت حمل بار بی‌نیاز می‌سازد. در نتیجه بسیار زمان فرآیند تولید و جابه‌جایی را کاهش می‌دهد. با توجه به شرایط کاری مورد سفارش، مگنت‌ها در انواع مختلف طراحی می‌شوند. برای نمونه جهت جابه‌جایی آهن سرد یا داغ پس از تولید، می‌توان مگنت مناسب تهیه کرد. انواع مگنت مگنت‌ها با توجه به شرایط کاری دارای دو نوع هستند. نوع گرد که جهت جابه‌جایی و بلند کردن اجسام کوچک مانند براده‌ی آهن یا ضایعات آهن پس از خرد شدن استفاده می‌شود و نوع مستطیلی که دارای قدرت جذب بالاتر است و جهت خطوط تولید استفاده می‌شود. این نوع قابلیت جابه‌جایی ورق‌های فولادی، میلگرد و انواع پروفیل را دارد.

خبرنامه فیروزا

تماشا تحول در صنعت

اگر عضوی از خانواده صنعت ایران هستید و هنوز عضو خبرنامه فیروزا نشده‌اید، با پر کردن فرم، عضوی از خانواده فیروزا شده و خبرنامه را دریافت کنید.

فرم دانلود خبرنامه فیروزا

جهت دانلود خبرنامه